Kako napraviti lokne na dugoj kosi

Duga, negovana i kovrdžava kosa predstavlja jedan od ideala ženske lepote kojem se nema šta zameriti. Bilo da su lokne sitne ili krupne, defiinisane ili blago raspuštene daju vam šik notu i mladolik izgled. Poslednjih godina posebno je popularan takozvani “beach look”, odnosno blage, opuštene loknice koje obično devojke duge kose imaju na plaži, kada se kosa ukovrdža od soli ili od hlora u bazenu.

Definisane retro lokne ili opuštene talase možete napraviti na više načina – uz pomoć figara, pegle za kosu, viklera, pletenica… Lokne napravljene figarom ili peglom svakako duže traju i nekada bolje izgledaju, ali isto tako korišćenje tih aparata puno šteti kosi i preporučuje se što manja upotreba pomenutih uz obavezno korišćenje preparata za zaštitu kose od toplote.

Pravljenje lokni od pletenice

Ovaj način pogodan je za toplo vreme kada možete izbeći korišćenje fena za kosu i kosu pustiti da se prirodno osuši. Ako želite talasastu kosu, upletite mokru kosu u jednu veliku ili dve pletenice i ostavite da se sama osuši. Ako, pak želite sitnije i gušće talase, razdelite kosu na nekoliko jednakih delova i njih upletite, pa ostavite da se osuši. Kada otpletete kosu imaćete blago talasastu kosu, a da biste zadržali frizuru što duže, naprskajte lak za kosu.

Pravljenje-lokni-od-pletenice

Pravljenje lokni figarom

Figaro je veoma korisna sprava, posebno ako imate onaj sa dodacima različitih veličina, tako da u zavisnosti od toga kakvu frizuru želite (sitne ili krupne lokne) možete odabrati onaj prave veličine. Korišćenje figara prilično je jednostavno  uzmite pramen kose, tanji ili deblji i obmotajte ga oko figara, pa zadržte nekoliko sekundi i pustite. Nastavite na isti način i u istom smeru da uvijate pramenove kako biste imali ujednačene i lepe lokne.

kovrdzava-kosa1

Pravljenje lokni viklerima

Još jedan način na napravite lokne jeste korišćenje viklera. Verovatno se sećate mame ili bake koje se oduvek služe viklerima kako bi imale savršenu frizuru, pa ne bi bilo loše da učite od njih. Za početak, važno je znati da postoje različite vrste viklera. Najpoznatiji i i najkorišćeniji su metalni vikleri. Njih zagrejte i uvijte pramen od vrha do korena pa zakačite. Njihova mana je što su pomalo teški i tvdi pa ne možete prespavati sa njima kao sa sunđerastim. Sunđerasti vikleri su mekani i možete ih naviti na vlažnu kosu pre spavanja, a već ujutru imati gotovu savršenu frizuru. Mana ovih viklera je ta što lokne napravljene njima znatno manje traju nego one sa metalnim viklerima. Najbolje rešenje su dugački vikleri sa tankom žicom unutra, koji se lako koriste, a dovoljno su mekani da možete da spavate sa njima. Kada ih skinete rastresite kosu, naprskajte lak i spremni ste!

Pravljenje lokni peglom za kosu

Verovatno ste već čuli da se lokne mogu napraviti i pegom za kosu, iako je njena osnovna funkcija zapravo ispravljanje kose. Da biste sačuvali kvalitet svoje kose, slično kao i kod figara, izbegavajte prečestu upotrebu ovog aparata i obavezno koristite neki preparat za zaštitu kose od toplote.

Ako se ipak odlučite da uz pomoć pegle napravite lokne, važno je napomenuti da u tom slučaju treba koristiti peglu sa keramičkim pločama ovalnog oblika. Kosu podelite na pramenove i uvijajte jedan po jedan na sledeći način: ubacite pramen između ploča, preklopite peglu i okrenite je u suprotnom smeru pa povucite na dole. Ponovite postupak dokle god imate odvojenih pramenova. Lokne napravljene peglom za kosu traju duže nego pomoću drugih postupaka, ali preporučuje se da peglu koristite za posebne prilike, kako ne biste previše oštetili kosu.

pravljenje-lokni

Da biste usavršili tehniku pravljenja lokni peglom za kosu pogledajte video.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts